70 Zeeuwse studenten nemen deel aan NK Vakwedstrijden in Zwolle

7 maart, 2018

70 Studenten van Scalda, Calvijn College, Pontes Goese Lyceum en CSW Toorop Middelburg, Edudelta  collegeGoes staan in de nationale finales van de vmbo- en mbo-vakwedstrijden “Skills The Finals”. Ruim 320 vmbo-talenten bij Skills Talents en bij Skills Heroes zo’n 600 mbo-talenten uit heel Nederland strijden in 50 wedstrijdrichtingen om de titel ‘beste Nederlandse jonge vakman, vakvrouw of vakteam 2018’.

Deelnemers vmbo-wedstrijden
Aan de vmbo-vakwedstrijden doen 57 leerlingen mee vanuit diverse vmb-scholen in Zeeland binnen de vakrichtingen: Dienstverlening & Producten (DP), Horeca, Bakkerij & Recreatie (HBR), Zorg & Welzijn (ZW), Economie & Ondernemen (EO), Media, Vormgeving & ICT (MVI), Produceren, Installeren & Energie (PIE), Bouwen, Wonen & Interieur (BWI). De nationale finale voor Skills Talents (vmbo) wordt gehouden op zaterdag 17 maart a.s. in de IJsselhallen in Zwolle. Het provincieteam van Zeeland, team “Zeeland Sharks” werd vorig jaar tweede van alle provincieteams.

Deelnemers mbo-vakwedstrijden
Aan de mbo-vakwedstrijden doen 12 studenten van Scalda mee in de vakrichtingen: apothekersassistent, cad-tekenaar, kapper, restauratietimmerman, bouwtimmerman, bedrijfsadministrateur/ financieel administratief medewerker, juridisch dienstverlener, verkoper/ verkoopspecialist, onderofficier veiligheid en vakmanschap. De nationale finale voor Skills Heroes (mbo) wordt gehouden op 15, 16, 17 maart a.s. in de IJsselhallen in Zwolle. Vorig jaar wisten de studenten van Scalda 5 medailles binnen te halen, waarvan 2 gouden, 2 zilveren en 1 bronzen.

Vakmanschapsontwikkeling en persoonlijke vorming
Meedoen aan de vakwedstrijden betekent voor kandidaat Esmeralda Bouman van Scalda dat zij een bijzondere leerervaring opdoet die goed is voor de vakmanschapsontwikkeling en de persoonlijke vorming. Esmeralda kijkt erg uit naar het Nederlands Kampioenschap en is benieuwd naar de opdracht die zij krijgt.

“We zijn erg trots op Esmeralda. In de kwalificatiewedstrijd voor het NK behaalde ze de eerste prijs in haar vakrichting  bedrijfsadministrateur/ financieel administratief medewerker” vertelt haar begeleidende docent Ad de Wit. “Het leuke is dat alle deelnemers aan het NK ook elkaar supporten tijdens dit driedaagse evenement. Je ziet dat er teamvorming ontstaat en dat deelnemers elkaar aanmoedigen. Dit is fantastisch om te zien” zegt Skills coördinator Scalda, Bianca van der Meijden.

Skills The Finals, het grootste beroepen-event van Nederland
Het grootste beroepen-event van Nederland wordt van 15 tot en met 17 maart gehouden in Overijssel. In totaal zijn er 10 vmbo- en 59 mbo-finales waar 650 talentvolle mbo-studenten en 350 vmbo-leerlingen aan meedoen. Van automonteurs tot ICT-beheerders, verpleegkundigen en schoonheidsspecialisten. Daarmee is Skills The Finals belangrijk als talenten kweekvijver voor de arbeidsmarkt. De 350 vmbo’ers hebben op 15 maart hun finales. De mbo’ers zijn drie dagen in competitie. Skills The Finals vindt plaats in de IJsselhallen in Zwolle en op leslocaties van het Deltion College, Groene Welle en ROC van Twente in Overijssel. De organisatie van deze nationale kampioenschappen voor beroepen is in handen van WorldSkills Netherlands. Supporters zijn van harte welkom en kunnen gratis het event in Zwolle bezoeken. Ook is er een interessant LOB-programma voor bezoekers. Kijk voor meer informatie over Skills The Finals en het LOB programma op: www.skillsthefinals.nl