306 vmbo’ers strijden in nationale finale Skills Talents op Deltapark Neeltje Jans

14 maart, 2016

Op donderdag 24 maart vindt voor de 11e keer de nationale finale van Skills Talents, de vakwedstrijden voor laatstejaars vmbo’ers, plaats. Dit jaar is het Zeeuwse Deltapark Neeltje Jans het strijdtoneel. Er doen 306 vmbo-leerlingen mee binnen elf wedstrijdrichtingen, zoals Zorg & Welzijn, Tuinaanleg en Voertuigentechniek. Na deze eindstrijd is duidelijk wie de beste vmbo’ers van Nederland zijn. De finale wordt georganiseerd door Skills Netherlands en mboinstelling Scalda en ondersteund door een brede vertegenwoordiging van het Zeeuwse bedrijfsleven.

123 scholen uit alle windstreken van Nederland schreven leerlingen in voor Skills Talents. Daarna volgden de provinciale kampioenschappen, waarin gestreden werd om een plekje in de nationale finale. Dit leverde voor elke provincie vakteams van elk drie leerlingen op, die doorgaan naar de finalewedstrijd op 24 maart. Het provincieteam dat gemiddeld het beste presteert, mag zich een jaar lang ‘Skills Talents kampioen’ noemen. Als winnaar van vorig jaar, verdedigt de provincie Gelderland die eer. Daarnaast maken alle vakteams kans om de titel ‘Nederlands Kampioen in hun wedstrijdrichting’ te claimen.

Zeeuwse team Zeeland Sharks

Ook Zeeland is in de finale vertegenwoordigd. 33 leerlingen van Edudelta Goes, Calvijn College en Stedelijke Scholengemeenschap Nehalennia maken dit jaar voor de finale-opdracht als het team ‘Zeeland Sharks’ een fictieve tv-studio. Elk vakteam heeft een andere taak. De bloemisten zorgen voor een kleurrijke aankleding, de acteurs worden gestyled door het team van zorg en welzijn, de technici regelen het licht en geluid, de horeca-crew zorgt voor de catering en de grafisch vormgevers maken promo’s voor de tv-programma’s. De uitdaging voor alle teams is een goede onderlinge samenwerking. Twee mbo-studenten ondersteunen het team als coach. Eind van de finaledag worden alle inspanningen beoordeeld door een jury bestaande uit vakdocenten en specialisten uit het bedrijfsleven.

Openingsceremonie met Katinka Polderman en Laurens Joensen

Voor de finalisten is er op woensdagavond 23 maart een openingsceremonie met als thema ‘rode loper’. De opening met een dansoptreden door studenten van MBO Dans Goes Breda, wordt gepresenteerd door cabaretiers Katinka Polderman en Laurens Joensen.

Ontwikkelen en promoten vakmanschap

Vanuit de gezamenlijke ambitie werken Skills Netherlands en Scalda samen. Beiden onderschrijven dat vakwedstrijden zoals Skills Talents de passie voor vakmanschap stimuleren, het beroepsonderwijs promoten én jongeren een bijzondere leerervaring geven. Dit vakmanschap, ook op het vmbo, mag gezien worden en daar kunnen we met zijn allen trots op zijn. Ook Zeeuwse Bedrijven en instellingen zoals DOW Chemical, de Provincie Zeeland, Rabobank Walcheren/ Noord-Beveland, Paree BV Elektro en Telecom en vele anderen onderschrijven deze ambitie en hebben de finale in z’n algemeenheid of een van de vakwedstrijden mede mogelijk gemaakt. Daarnaast hebben Deltafonds
Zeeland, Impuls Zeeland en het Zigzagfonds de finale ondersteund met een subsidie. 

Skills Netherlands

Skills Netherlands organiseert vakwedstrijden voor basisschoolleerlingen en jongeren op het vmbo en mbo. Skills Talents is één van deze wedstrijden en richt zich op laatstejaars leerlingen van het vmbo. Na Skills Talents bestaat de mogelijkheid om mee te doen aan Skills Heroes, de mbo-vakwedstrijden. Uitblinkers kunnen daarna zelfs doorgroeien naar Europees én wereldniveau. In december gaan tientallen Nederlandse jongeren naar Zweden om daar te strijden tijdens het EK voor beroepen, EuroSkills 2016. Skills Netherlands ontplooit haar activiteiten met ondersteuning van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Economische Zaken en vele partners uit het onderwijs en bedrijfsleven.