10-jarig jubileum Vrienden van E & I Zeeland

5 oktober, 2017

Het Scheldetheater stond dinsdagmiddag 26 september 2017 in het teken van de viering van het 10-jarig bestaan van de Vrienden van Electro- & Installatietechniek Zeeland. In dit verband was een symposium georganiseerd met als onderwerp: Techniek en onderwijs dat doen we samen!

Vrienden van Elektro- & Installatietechniek
De vereniging Vrienden van Elektro- en Installatietechniek is in 2007 opgericht en bestaat uit bedrijven uit de branche en onderwijsinstellingen, die technische beroepsopleidingen aanbieden, uit Zeeland.
Het doel is om jongeren te werven voor opleidingen en beroepen in de elektro en installatietechniek. Daarnaast proberen de “Vrienden” te zorgen voor een optimale afstemming tussen het bedrijfsleven en de beroepsopleidingen om zo de kwaliteit van het onderwijs hoog te houden en goed gekwalificeerde technici klaar te stomen voor de arbeidsmarkt.
In de afgelopen tien jaar hebben onderwijs en bedrijven in Zeeland elkaar steeds beter weten te vinden. Het Zeeuwse voorbeeld is landelijk met veel belangstelling gevolgd en heeft als Best Practice op veel plaatsen navolging gekregen. 

OTIB en UNETO-VNI
De viering van het 10-jarig bestaan, waar ongeveer 80 personen bij aanwezig waren, werd mede mogelijk gemaakt door OTIB en UNETO-VNI.
OTIB is het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch Installatie Bedrijf. De technische installatiebranche is met bijna 10.000 bedrijven en ruim 120.000 werknemers één van de grootste branches van Nederland.
Uneto-VNI is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel.

Doekle Terpstra
De opening van het symposium werd verzorgd door Doekle Terpstra, landelijk voorzitter van Uneto-VNI en aanjager van het Techniekpact, samen met dagvoorzitter Arold Versluijs, directeur techniek bij Scalda.

Radar 25 en Monteur van de Toekomst
Ook werd het woord gevoerd door Theo Ockhuijsen van Radar 2025. Binnen het project Radar 2025 brengt  UNETO-VNI met de hele branche de toekomstige trends in kaart. Wat staat ons te wachten en hoe kunnen we daar beleid en producten op ontwikkelen?
Peters Smulders sprak vervolgens over de “Monteur van de Toekomst”. 

Theatervoorstelling Nieuwe Vrienden
Na de pauze stond de theatervoorstelling Nieuwe Vrienden op het programma. Voor deze voorstelling hebben OTIB en muziektheatergezelschap Plezant de handen ineen geslagen. Geïnspireerd door ondernemers uit de branche zijn ze aan de slag gegaan met veranderingen op het werk. De voorstelling neemt je mee in het nieuwe ondernemen, de uitdagingen en de kansen en is zowel artistiek als inhoudelijk een geweldige beleving.

Forum en afsluiting
Na de voorstelling was het tijd voor een interactieve nazit met forum, waarna de dagvoorzitter het programma afsloot. 

Foodlab
Tijdens het inspirerende symposium verzorgden Scalda studenten van FOODLAB onder begeleiding van docent Michiel Hardy, de inwendige mens. Na afloop van het formele gedeelte werd een buffet gepresenteerd voor alle aanwezigen. Tijdens het buffet werd volop gebruik gemaakt van de mogelijkheid om intensief na te praten en te netwerken.