Sociale media en telefonie hebben ervoor gezorgd dat studenten niet alleen meer binnen school met elkaar, maar ook buiten school met elkaar participeren. De studenten zijn zich niet altijd bewust van de wijze waarop zij hun meningen, standpunten en denkbeelden presenteren en gevoelige informatie die zij over zichzelf onthullen.
Dit komt doordat het participeren op sociale media een schat aan informatie ontbeert, zoals gezichtsuitdrukkingen, oogcontact, fysieke afstand of intonatie. Een student is zich er daardoor vaak niet van bewust welk effect het geplaatste bericht, een foto of een filmpje bij een andere student kan veroorzaken.
Scalda docent Helen Versleijen heeft hier vanuit haar Masteropleiding Pedagogiek onderzoek naar gedaan en heeft ondersteunende instrumenten ontwikkeld.
De instrumenten die hiervoor ontwikkeld zijn geven docenten handvaten om studenten te ondersteunen in het mediabewust participeren. Dit met de intentie om preventief te handelen om zoveel mogelijk te voorkomen dat kleine ergernissen op sociale media, uitgroeien tot digitale conflicten, die ook in de klas of op het schoolplein, zijn weerslag hebben.
Een tweetal teams van Scalda heeft deelgenomen aan een pilot waarbij de docenten met de instrumenten hebben gewerkt en de resultaten zijn gebruikt om verdere verbeteringen aan te brengen.