Werken naast je studie

Een leuke baan is half het werk

Vakken vullen, afwassen, bedienen, aardbeien plukken. Dit werk wordt voornamelijk door scholieren en studenten gedaan. Werken naast je studie is leerzaam, vaak gezellig en je verdient er nog wat mee. Zorg er wel voor dat je nog genoeg tijd voor je studie overhoudt.

Werken en studiefinanciering 
In 2022 mag je naast je studiefinanciering € 15.828,77 bijverdienen. Zolang je inkomen onder dit bedrag blijft, is er niks aan de hand. Verdien je in 2022 toch meer dan € 15.828,77, moet je je studiefinanciering tijdig stopzetten.

  • Zet je studiefinanciering stop vóór de maand waarin je boven de bijverdiengrens komt.
  • Vraag tegelijkertijd weer studiefinanciering aan vanaf het volgende jaar
  • Vergeet niet je OV-chipkaart stop te zetten. Doe dit uiterlijk op de 5e werkdag van de maand waarin je geen recht meer hebt op studiefinanciering.

Als je jonger bent dan 16 jaar en je verdient per kwartaal meer dan € 1.285,‐, dan heeft dat wel invloed op de hoogte van de kinderbijslag.

Minimum jeugdloon 
Hoeveel een student minimaal per uur verdient, zie je in de onderstaande tabel. De bedragen gelden voor een fulltime aanstelling.

Leeftijd Per uur
21 jaar € 9,82
20 jaar € 7,86
19 jaar € 5,89
18 jaar € 4,91
17 jaar € 3,88
16 jaar € 3,39
15 jaar € 2,95

 

Problemen op je werk Werk vinden 
Er zijn heel veel manieren om werk te vinden. Er zijn sites met vacatures of advertenties in de krant. Je kunt langs gaan bij de bedrijven waar je wilt gaan werken. Vraag of er werk is en of je je cv mag achterlaten. Je cv (curriculum vitae) is een overzichtje van je persoonlijke gegevens, werkervaring en scholing. Je kunt ook een sollicitatiebrief of een mail sturen. Fnvjong.nl geeft goede tips om een sollicitatiebrief of cv te maken.

Word je niet op tijd uitbetaald? Moet je steeds werken in je toetsweek? Blijven de rotklusjes steeds voor jou over? Dan is het goed om hierover te praten met je leidinggevende. Breng rustig je punt naar voren en blijf net zo lang in gesprek tot je goede afspraken hebt gemaakt. Als de problemen blijven, vraag dan hulp van je ouders of iemand anders, die je vertrouwt. Maar je kunt ook uitkijken naar een andere werkgever.

Als je meer wilt weten, kun je naar de volgende sites gaan:
duo.nl
fnvjong.nl
svb.nl
werk.nl

Wil je hulp? 
​Vul dan het vragenformulier in op deze pagina. Een intern begeleider stuurt je zo spoedig mogelijk een reactie.

beau_logo

Via de studenten service BEAU kan je anoniem een persoonlijke vraag stellen, waar en wanneer je maar wilt.

Stel je vraag aan BEAU

Omhoog