Voorbehoedsmiddelen

Double Dutch: een condoom in combinatie met een ander anticonceptiemiddel

Voorbehoedsmiddelen worden ook wel anticonceptiemiddelen genoemd. Er zijn verschillende soorten. De twee belangrijkste zijn de pil en het condoom. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld nog: de anticonceptiering, het spiraaltje, het vrouwencondoom, de prikpil en de anticonceptiepleister.

De pil 
De meeste meisjes gebruiken de pil om een zwangerschap te voorkomen. De pil geeft een hoeveelheid hormonen aan het lichaam af. Bij goed gebruik beschermt de pil tegen zwangerschap. 
De pil is een betrouwbaar anticonceptiemiddel als je het volgens voorschrift gebruikt. Dat wil zeggen:

  • Neem de pil iedere dag op een vast tijdstip in (behalve in de stopweek).
  • Zorg dat je een pil hebt die bij je past: de soort en samenstelling van de pil moet geschikt zijn voor jouw persoon. Overleg hierover met je huisarts.

Als je de pil vergeten bent, lees dan goed de bijsluiter wat je moet doen. Als je de pil nog binnen 12 uur inneemt, ben je nog goed beschermd.

Condoom 
Een condoom is een elastisch hoesje, meestal van dun rubber dat je om de stijve penis doet. Het condoom vangt het sperma op en beschermt zo tegen een zwangerschap en soa. Zorg dat je weet hoe je een condoom goed gebruikt. Bijna alle ongelukjes met condooms komen, doordat ze verkeerd gebruikt worden. 
Condooms zijn te koop in de drogist, bij de apotheek en bij veel supermarkten. In veel café's en discotheken zijn condooms verkrijgbaar in condoomautomaten. Ga nooit zonder condoom met de penis in de vagina of anus.

Morning-afterpil 
De morning-afterpil is een pil die je kunt slikken als je onveilige seks hebt gehad. Slik dan binnen 72 uur de morning-afterpil. De morning-afterpil bestaat uit één tablet die je moet innemen. Als je de morning-afterpil binnen 24 uur na de onveilige seks slikt, is de kans op een zwangerschap het kleinst. 
Je kunt de morning-afterpil zelf kopen bij een apotheek of drogist.

Morning-afterspiraal of EllaOne 
Als je langer dan 3 dagen en maximaal 5 dagen geleden onveilig hebt gevreeën, kun je je huisarts vragen om een morning-afterspiraal of EllaOne.

Als je meer wilt weten, kun je naar de volgende sites gaan:
sense.info
seksenzo.info

Wil je hulp? 
​Vul dan het vragenformulier in op deze pagina. Een intern begeleider stuurt je zo spoedig mogelijk een reactie.

beau_logo

Via de studenten service BEAU kan je anoniem een persoonlijke vraag stellen, waar en wanneer je maar wilt.

Stel je vraag aan BEAU

Omhoog