Verlegenheid

Kijk jij ook zo graag de kat uit de boom?

Verlegen studenten maken zich  zorgen over wat anderen van hen denken. Je komt niet liever niet op feestjes. Je houdt niet graag een presentatie. In de klas horen ze zelden een vraag van jou. En als je iets zegt, word je rood en sta je met het zweet in je handen. Thuis ben je anders: daar horen ze wel je mening en lachen ze om de grappen die jij vertelt.

Oorzaak

Verlegenheid is voor een deel aangeboren. Sommige studenten praten gemakkelijker dan anderen. Maar verlegenheid kan ook ontstaan als je thuis te weinig geholpen bent om te praten of als je gepest bent of een andere vervelende ervaring hebt opgedaan.

Gevolgen

Verlegen studenten trekken zich sneller thuis terug. Je gaat  minder het huis uit. Je zegt minder. Hierdoor maak je minder snel vrienden. Je moet  soms iets tegen je zin doen, omdat je niet durfde te zeggen dat je het niet wilde. Verlegen mensen voelen zich vaker somber en alleen.

Wat kun je zelf doen?

Aan verlegenheid is zeker wat te doen. Blijven oefenen is heel belangrijk. Eerst gemakkelijke situaties. Zeg of vraag meteen wat. Kijk de ander aan. Sta niet teveel stil bij jezelf, maar verdiep je vooral in de ander. Hiervoor zal je eerst al je moed moeten verzamelen. Toch is dat belangrijk, want: wie zichzelf spaart, is al snel een postzegel.

Wil je hulp?

​Vul dan het vragenformulier in op deze pagina. Een intern begeleider stuurt je zo spoedig mogelijk een reactie.

beau_logo

Via de studenten service BEAU kan je anoniem een persoonlijke vraag stellen, waar en wanneer je maar wilt.

Stel je vraag aan BEAU

Omhoog