Verkeerde studiekeuze

“Dit ga ik echt niet mijn hele leven doen.”
Een kwart van de studenten switcht van opleiding.

Veel studenten twijfelen over hun studiekeuze. Ze vragen zich af of de opleiding bij hen past. Als de resultaten tegenvallen, denken ze dat ze de opleiding niet aankunnen. Soms zijn ze bang dat ze het beroep niet hun hele leven leuk gaan vinden. Sommige studenten stoppen dan met hun studie. Andere doen hun best niet meer.

Onderzoek je twijfel 
Beter is het om je twijfel serieus te nemen. Probeer te begrijpen waar je twijfel vandaan komt. Praat met je studiecoach, ouders en klasgenoten over je twijfel. Soms kom je er dan achter dat het maar een tijdelijke dip is en kan je gewoon verder gaan met je studie.

Kiezen 
Wanneer je merkt dat de studie niet goed bij je past, sta je opnieuw voor keuzes. Maak je je studie toch af? Of kies je een andere opleiding? Welke opleiding zal wel bij je passen? En wil je een BOL-opleiding (naar school en stage lopen) of een BBL-opleiding (werken en leren)?

Hulp 
Als je hulp wilt bij je studiekeuzetraject kun je begeleiding krijgen bij de intern begeleider. Zij ondersteunen jou om te komen tot een goede nieuwe keuze. Je krijgt eerst een gesprek. Soms is het nodig om een beroepskeuzetest te maken. Daarna helpen ze je bij het oriënteren op nieuwe opleidingen en het bijbehorende beroepenveld.

Als je meer wilt weten, kun je naar de volgende sites gaan:

Wil je hulp? 
​Vul dan het vragenformulier in op deze pagina. Een intern begeleider stuurt je zo spoedig mogelijk een reactie.

beau_logo

Via de studenten service BEAU kan je anoniem een persoonlijke vraag stellen, waar en wanneer je maar wilt.

Stel je vraag aan BEAU

Omhoog