Uitgehuwelijkt worden

Bepaalt jouw familie met wie je moet trouwen?

Uithuwelijken is een oude gewoonte waarbij partners elkaar niet zelf kiezen. Hun ouders of familie bepalen de huwelijkspartner. Ze dwingen je om te trouwen. Als je het niet eens bent met hun keuze, geeft dit problemen. 
De druk om te voldoen aan de verwachtingen van je ouders kan groot zijn. Je wilt de eer van de familie hooghouden en zeker niet verstoten worden.

Uithuwelijken in Nederland 
Uithuwelijken is niet strafbaar in Nederland. Toch gaat het tegen de Nederlandse cultuur in. In Nederland vinden we het juist heel belangrijk dat je in alle vrijheid je eigen partner kunt kiezen. 

Wat kun je doen? 
Als je het niet eens bent met de keuze van je familie, kun je verschillende dingen doen. Je kunt toch voldoen aan hun verzoek en trouwen met de partner van hun keuze. Je kunt ook in gesprek gaan met hen of met anderen die goed contact hebben met hen. Je legt hen jouw ideeën en gevoelens uit. 
Als een gesprek niet meer mogelijk is, lopen sommige kinderen weg en kiezen voor een eigen weg.

Hulp 
Dwingt je familie je om te trouwen of ben je bang dat je na je vakantie getrouwd terugkomt? Zoek dan hulp. Je kunt je verhaal kwijt en onderzoekt samen hoe jouw situatie in elkaar zit. Zo kun je komen tot weloverwogen keuzes.

Als je meer wilt weten, kun je naar de volgende sites gaan:

Wil je hulp? 
​Vul dan het vragenformulier in op deze pagina. Een intern begeleider stuurt je zo spoedig mogelijk een reactie.

beau_logo

Via de studenten service BEAU kan je anoniem een persoonlijke vraag stellen, waar en wanneer je maar wilt.

Stel je vraag aan BEAU

Omhoog