Studiekosten en studiefinanciering

Een studie is een investering voor de rest van je leven

Alle mbo studenten hebben drie soorten kosten:

  • reiskosten voor je reis naar school en stage;
  • kosten voor boeken en lesmateriaal;
  • servicekosten voor kopieën, excursies e.d.

Voor sommige opleidingen betaal je extra kosten voor kleding en materiaal. Een kapper heeft natuurlijk een schaar nodig; een defensie-student een uniform en een CIOS-er een trainingspak. Studenten ouder dan 18 jaar betalen lesgeld voor het schooljaar nadat ze 18 jaar zijn geworden.

Reiskosten

Mbo‐studenten kunnen gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer. Hiervoor regel je een reisproduct bij duo.nl. Bij het aanvragen van een reisproduct volg je een stappenplan. Het stappenplan voor studenten jonger dan 18 is anders dan het stappenplan voor 18+‐studenten.

Studiefinanciering jonger dan 18 jaar

Mbo‐studenten jonger dan 18 jaar krijgen geen studiefinanciering. Vanaf 2017 is er wel een OV-kaart (het reisproduct) voor 18-minners. Ook krijgen je ouders/verzorgers kinderbijslag. Als desondanks je ouders/verzorgers je opleidingskosten niet kunnen betalen, kunnen zij een beroep doen op het steunfonds. Neem contact op via [email protected]

Studiefinancering ouder dan 18 jaar

Mbostudenten van 18 jaar en ouder krijgen studiefinanciering. De hoogte van de studiefinanciering hangt van twee factoren af.
1. Als je thuis woont krijg je minder studiefinanciering dan wanneer je niet thuis woont. 
2. Als het inkomen van je ouders laag is, krijg je meer studiefinanciering, dan wanneer je ouders veel verdienen. Iedereen krijgt een basisbeurs. Voor studenten van ouders met een laag inkomen, is het mogelijk om een aanvullende beurs aan te vragen. 
Verder kunnen alle studenten bovenop hun basisbeurs en aanvullende beurs een lening bij DUO aanvragen. 
Een mbo student krijgt vier jaar studiefinanciering.

Studiefinanciering terugbetalen

Een lening bij DUO moet je altijd terugbetalen. 
Als je een opleiding op niveau 1 of 2 doet, hoef je je basisbeurs en je aanvullende beurs niet terug te betalen. 
Als je een opleiding op niveau 3 of 4 doet, en je haalt je diploma niet binnen 10 jaar nadat je de opleiding bent begonnen, dan moet je je studiefinanciering terugbetalen.

Uitzonderingen

Het is soms mogelijk om langer studiefinanciering te krijgen, je studiefinanciering niet terug te betalen of het inkomen van één van je ouders niet mee te laten tellen voor het aanvragen van een aanvullende beurs. Je kunt hierover meer lezen op de site van DUO.

Studentenfonds

Scholen voor middelbaar beroepsonderwijs hebben geld gekregen om ouders van minderjarige studenten, die een BOL opleiding doen, en aantoonbaar de studiekosten niet kunnen betalen, financieel te ondersteunen. Het gaat dan om gezinnen/ouder(s)/verzorger(s) in schuldsanering; met een inkomen op of onder bijstandsniveau; net boven bijstandsnorm; onder curatele of bewindsvoering. Een intern begeleider van Scalda helpt je verder met de aanvragen bij het Steunfonds. Neem contact op via [email protected].

Hulp

Een intern begeleider kan je helpen om alle mogelijkheden om je studie te betalen op een rijtje te zetten. Neem contact op via [email protected]. Zeker wanneer je je studie niet kunt betalen, is het goed om een afspraak te maken. Maar ook wanneer je niet goed weet, hoe je alles moet regelen, kun je contact met hen opnemen.

Als je meer wilt weten, kun je naar de volgende sites gaan:

Wil je hulp?

​Vul dan het vragenformulier in op deze pagina. Een intern begeleider stuurt je zo spoedig mogelijk een reactie.

beau_logo

Via de studenten service BEAU kan je anoniem een persoonlijke vraag stellen, waar en wanneer je maar wilt.

Stel je vraag aan BEAU

Omhoog