Spijbelen

Half 9 al naar school? Dat breekt toch je hele dag!

Een uurtje langer blijven slapen? Na een tussenuur niet meer naar de volgende les gaan? Een lesuur missen om je huiswerk voor het volgende lesuur te maken? Een uur eerder weg om te gaan werken? Veel studenten spijbelen weleens. Maar afwezig zijn zonder toestemming van school mag niet en kan leiden tot straffen.

Wanneer mag je wegblijven van school?

Soms zijn er geldige redenen om niet naar school te gaan: bijvoorbeeld ziekte, een begrafenis van familieleden of religieuze feestdagen. Meld je dan altijd goed af volgens de regels van school. Er kunnen ook andere situaties zijn waarvoor je wilt of moet verzuimen van school. Vraag hiervoor altijd vooraf toestemming bij je opleiding.

Oorzaken en oplossingen

Spijbelen doe je niet zomaar. Het kan zijn dat je zo’n hekel aan school hebt, dat je school niet meer ziet zitten. Misschien word je gepest? Misschien heb je zoveel problemen aan je hoofd, dat je school er niet bij kan hebben? Misschien gaat er ’s morgens bij jou thuis niemand de deur uit en is het heel verleidelijk om zelf ook niet op te staan? 
Zo zijn er heel veel oorzaken van spijbelen. Er zijn ook heel veel mogelijkheden om het spijbelen te verminderen of te voorkomen. Misschien is een BBL-opleiding (werken en leren) meer iets voor jou? Misschien kan iemand je helpen bij je problemen?
Je kunt in elk geval contact zoeken met de intern begeleider om een goed nieuw plan te maken.

Regelgeving

Als je spijbelt, krijg je te maken met de regels van je opleiding. Vaak is het verplicht om aanwezig geweest te zijn om je studiepunten te behalen. Je krijgt ook te maken met de leerplichtambtenaar van de gemeente. Scholen moeten daar ongeoorloofd verzuim melden. De leerplichtambtenaar onderzoekt de situatie en komt samen met jou en je ouders tot een oplossing. Als dit niet lukt, kunnen proces-verbaal en een zaak voor de kantonrechter het gevolg zijn.

Als je meer wilt weten, kun je naar de volgende sites gaan:
mens-en-samenleving.infonu.nl

Wil je hulp?

​Vul dan het vragenformulier in op deze pagina. Een intern begeleider stuurt je zo spoedig mogelijk een reactie.

beau_logo

Via de studenten service BEAU kan je anoniem een persoonlijke vraag stellen, waar en wanneer je maar wilt.

Stel je vraag aan BEAU

Omhoog