Solliciteren

Ik ga wel met een kraampje op de markt staan. Dan mogen alle geïnteresseerde werkgevers bij mij langskomen.

Zo gemakkelijk is het vinden van een baan vaak niet. Als  je gaat werken na je opleiding, kan je stage een goede opstap zijn. Als je daar een baan aangeboden krijgt, is het goed om daar werkervaring op te doen. Als dat niet mogelijk is of je wilt een andere werkplek, dan moet je solliciteren.

Werk vinden 
Er zijn heel veel manieren om te solliciteren. Je kunt reageren op sites met vacatures of advertenties in de krant. Je kunt langs gaan bij de bedrijven waar je wilt gaan werken. Vraag of er werk is en of je je cv mag achterlaten. Je kunt ook een sollicitatiebrief of een mail sturen. 
Verder is het goed om zoveel mogelijk mensen te laten weten dat je op zoek bent naar werk. Veel mensen krijgen werk na een tip van een bekende.

Sollicitatiebrief 
Met je sollicitatiebrief laat je zien wie je bent, wat je kwaliteiten zijn en waarom juist jij geschikt bent voor de functie. Zorg voor een brief zonder taalfouten, met een goede indeling en met een toon die past bij het bedrijf. Verschillende sites hebben voorbeelden van een sollicitatiebrief. Laat, als het kan, je brief nakijken door iemand anders.

CV 
Cv is de afkorting van curriculum vitae. Je cv is je visitekaartje. Je vermeldt kort en zakelijk wie je bent en wat je kwaliteiten zijn. Een cv is altijd formeel van toon en is nooit langer dan 2 A4'tjes. Zo kan je werkgever in één blik zien wie hij voor zich heeft. In je cv vermeld je alleen feiten: opleiding, werkervaring, relevante vaardigheden, hobby´s en nevenactiviteiten.
Kijk voor een voorbeeld van een cv op de site van fnvjong.nl.

Sollicitatiegesprek 
Je kunt je sollicitatiegesprek goed voorbereiden. Kijk op de site van het bedrijf om het bedrijf te leren kennen. Bedenk van tevoren goed wat je wilt bereiken met de baan en waarom. Bedenk enkele vragen die jijzelf wilt stellen en maak daarvan een lijstje. 
Zorg dat je op tijd bent bij je gesprek. Kleed jezelf netjes. Zorg dat je enthousiast en energiek overkomt.

Als je meer wilt weten, kun je naar de volgende sites gaan:
werk.nl
fnvjong.nl
voorbeeldsollicitatiebrief.info

Wil je hulp? 
​Vul dan het vragenformulier in op deze pagina. Een intern begeleider stuurt je zo spoedig mogelijk een reactie.

beau_logo

Via de studenten service BEAU kan je anoniem een persoonlijke vraag stellen, waar en wanneer je maar wilt.

Stel je vraag aan BEAU

Omhoog