Seksueel misbruik

Praten helpt

Seksueel misbruik komt best veel voor. Het overkomt zowel meiden als jongens.
Misschien ben jij seksueel misbruikt. Misschien ben je aangerand, verkracht, moest je je uitkleden of kijken naar seks.  Er is misschien één keer iets vervelends gebeurd of misschien ben je jaren misbruikt. Het kan gebeurd zijn toen je kind of puber was, maar ook toen je al volwassen was.

Misbruik door bekenden

Het meeste seksuele misbruik gebeurt door bekenden: opa, vader, moeder, broer, oom, een buurman, een collega, een arts, een sportcoach, leraar of een vriend. Meestal is de dader een man, soms is het een vrouw.
Als de dader een bekende was, was zelfs je eigen omgeving niet veilig. Misschien vind je het nog steeds moeilijk om iemand te vertrouwen of je voelt je machteloos. Soms voelen slachtoffers zich schuldig en schamen ze zich. Veel slachtoffers zijn bang voor de reacties van anderen als ze er over praten.

Gevolgen

Als je seksueel misbruikt bent, kun je daar later in je leven op veel manieren last van hebben. Je kunt last hebben van angsten of depressief zijn. Je kunt lichamelijke klachten hebben of problemen met seks.

Wat kun je doen?

Als het misbruik je nog steeds bezighoudt of belemmert, is het belangrijk om hulp te zoeken. Geef niet op als dat niet meteen goed lukt of helpt, zoek verder. Je hoeft geen slachtoffer te blijven, met goede hulp kun je weer verder met je leven.

Als je meer wilt weten, kun je naar de volgende site gaan:

Wil je hulp?

​Vul dan het vragenformulier in op deze pagina. Een intern begeleider stuurt je zo spoedig mogelijk een reactie.

beau_logo

Via de studenten service BEAU kan je anoniem een persoonlijke vraag stellen, waar en wanneer je maar wilt.

Stel je vraag aan BEAU

Omhoog