Schulden

Geef jij meer geld uit dan je hebt?

Sommige studenten moeten lenen om hun studie te betalen. Dat is een goede investering. Andere studenten kunnen niet goed met geld omgaan. Als ze iets leuks zien, ‘moeten’ ze dat aanschaffen. En er zijn ook studenten, die contracten tekenen waarvan ze de consequenties niet overzien. Als je dan geen steunende ouders hebt en op jezelf woont, is het een hele kunst om alle eindjes aan elkaar te knopen.
Van alle mbo’ers ouder dan 18 jaar heeft ongeveer 15% een schuld. Soms bij banken of andere instanties. Soms bij familie of vrienden.

Wat betekent dit voor jou?

Het geeft geen lekker gevoel, als je schulden hebt. Je hebt geen goede start in de maatschappij, als je begint met schulden. Soms moet je zelfs je studie stoppen en werk zoeken om je schulden te betalen.

Wat kun je doen aan je schulden?

Begin eerst met het op een rijtje zetten van je schulden. Zoek alle rekeningen op, die je nog moet betalen en herinner je van wie je geld hebt geleend. Schrijf op wat je elke maand moet aflossen. Maak een overzichtje van je inkomsten en uitgaven. Als je ziet dat je je schulden stap voor stap kunt afbetalen, maak dan een goed plan. Als de situatie hopeloos is of het je niet lukt om alles op een rijtje te zetten, zoek dan contact met maatschappelijk werk.

Hoe kun je schulden voorkomen?

Zorg ervoor dat je weinig geld uitgeeft. Koop niet impulsief iets leuks. Bedenk goed of je een rondje kunt geven bij het uitgaan. Koop tweedehands of kijk naar aanbiedingen. 
Soms is het mogelijk om je inkomsten te verhogen. Kijk of je alle mogelijkheden van je studiefinanciering gebruikt hebt, of je in aanmerking komt voor toeslagen, of je meer kunt werken of beter betaald werk kunt krijgen.

Als je meer wilt weten, kun je naar de volgende sites gaan:
zelfjeschuldenregelen.nl
duo.nl 
nibud.nl
studenten-zorgverzekeringen.nl
schuldhulpverlening.org

Wil je hulp?

​Vul dan het vragenformulier in op deze pagina. Een intern begeleider stuurt je zo spoedig mogelijk een reactie.

beau_logo

Via de studenten service BEAU kan je anoniem een persoonlijke vraag stellen, waar en wanneer je maar wilt.

Stel je vraag aan BEAU

Omhoog