Planningsproblemen

Als het altijd laatste-moment-werk is...

In het middelbaar beroepsonderwijs moet je goed kunnen plannen, omdat je grote opdrachten krijgt. Het lukt niet meer om deze af te krijgen, als je een dag van tevoren eraan begint. Je stageopdrachten moet je ook goed plannen. Je stagebeleider moet immers de tijd hebben vooraf je voorbereiding en achteraf je prestatie of je verslag goed te keuren. Dat kost tijd.

Planningsproblemen

Sommige studenten maken geen planning. Wanneer ze te veel opdrachten tegelijk moeten doen, verliezen ze het overzicht. Andere studenten lukt het niet om een planning te maken. En misschien ben jij wel een student, die goede planningen maakt, maar zichzelf er niet aan houdt?

Een goede planning maken

Je maakt een goede planning in drie stappen.

  1. Allereerst schrijf je op wat je allemaal moet doen en bereken je hoeveel tijd je dat gaat kosten. 
  2. Daarna kijk je hoeveel tijd je hebt om te studeren. Zorg ervoor dat je ook nog tijd voor ontspanning, eten en slapen overhoudt. 
  3. Vul daarna bij de momenten waarop je tijd hebt in, wat je op dat moment gaat doen.

Je planning uitvoeren

De kans, dat je je planning gaat uitvoeren, is groter als je er controle op hebt. Je kunt jezelf controleren, maar je kunt je planning ook aan anderen laten lezen en hen vragen om jou te controleren. Als het moeilijk is om je planning uit te voeren, omdat er dringende zaken tussendoor komen of omdat je ziek wordt, ga daar dan flexibel mee om en pas je planning aan. Maar wees wel eerlijk en bedenk geen smoezen om nog niet aan je studie te werken.

Uitstelgedrag

Studenten stellen de aanpak van hun taak soms uit. Ze beginnen bijvoorbeeld niet aan een taak, omdat ze zo perfectionistisch zijn, dat ze als een berg tegen hun taak opzien. Of ze vinden dat ze ’s morgens moeten studeren, terwijl ze avondmensen zijn. Of ze zijn niet gemotiveerd voor hun taak. Als je een uitsteller bent, ga dan bij jezelf na waarom je uitstelt en pak je uitstelgedrag aan.

Blijvende planningsproblemen

Voor veel studenten met autisme of ADHD blijft het plannen en het planmatig uitvoeren van een planning lastig. Dan is het belangrijk om tijdens je hele studie hulp hierbij hulp te hebben.

Als je meer wilt weten, kun je naar de volgende sites gaan:
educatie-en-school.infonu.nl
kuleuven-kulak.be
studietips.leidenuniv.nl

Wil je hulp?

​Vul dan het vragenformulier in op deze pagina. Een intern begeleider stuurt je zo spoedig mogelijk een reactie.

beau_logo

Via de studenten service BEAU kan je anoniem een persoonlijke vraag stellen, waar en wanneer je maar wilt.

Stel je vraag aan BEAU

Omhoog