Pesten

Pesten kun je stoppen!

Heeft iemand een stomme foto van jou op internet geplaatst? Word je steeds online uitgescholden? Word je genegeerd en zit je in de pauzes vaak alleen? Heb je het gevoel dat anderen je uitlachen, achter je rug over je praten? Dan word je gepest.

Of, ben jij iemand die anderen pest? Misschien begon het wel met een geintje, maar is het nu vervelend geworden. Of misschien pest je zelf niet maar zie je dat anderen het doen en zeg je er niks van.

Pesten heeft gevolgen

Voor degene die gepest wordt, is het pesten heel ingrijpend. Je gaat twijfelen aan jezelf, vraagt jezelf af of je wel leuk, aardig of mooi genoeg bent. Je hebt weinig zelfvertrouwen. Misschien heb je wel sombere gevoelens, angst om  naar school te gaan of denk je erover om een eind aan je leven te maken. 
Ook voor de pester en de meelopers heeft het pesten gevolgen. Je voelt je rot en hebt een grotere kans om later somber of agressief te worden.

Pesten stoppen

De pester kan de pestsituatie stoppen. Heel simpel: stop met pesten en wees af en toe aardig. Je zult merken dat je nog steeds stoer genoeg bent voor anderen en dat aardig zijn je een beter gevoel geeft. De meelopers kunnen samen ook sterk genoeg zijn om het pesten te stoppen.

Hulp

Voor degene die gepest wordt, is het moeilijk om het pesten te stoppen. Daarvoor heb je vaak hulp nodig. Zoek iemand, die je vertrouwt en vertel over je situatie. Bedenk samen wat zou kunnen helpen om het pesten te stoppen. 
Je kunt wel zelf werken aan je zelfvertrouwen. Zoek mensen op die jou niet pesten en ga met hen leuke dingen doen. Sta stil bij je sterke eigenschappen.

Hulp op school

Als je op school gepest wordt, zoek dan hulp bij je studiecoach of bij de intern begeleider. Zij helpen je om het pesten te stoppen. Je krijgt ondersteuning om weer te bouwen aan je zelfvertrouwen.

Als je meer wilt weten, kun je naar de volgende sites gaan:

Wil je hulp?

​Vul dan het vragenformulier in op deze pagina. Een intern begeleider stuurt je zo spoedig mogelijk een reactie.

beau_logo

Via de studenten service BEAU kan je anoniem een persoonlijke vraag stellen, waar en wanneer je maar wilt.

Stel je vraag aan BEAU

Download het Pestprotocol

Omhoog