Op jezelf gaan wonen

Wat er ook gebeurt, bel altijd even naar huis om te melden dat het goed gaat

Als je op jezelf gaat wonen, komt er veel op je af: huis zoeken, huis inrichten, financiën regelen en jezelf verzekeren. Bereid jezelf dus goed voor.

Woonruimte zoeken 
De beste manier om een woonruimte te vinden, is via familie, kennissen en vrienden. Dan weet je vaak wel dat het goed zit. Verder kun je je vaak inschrijven via woningsites. Let goed op wat je moet betalen voor bemiddeling, servicekosten enzovoorts.  Je kunt ook reageren op advertenties.

Huis inrichten 
Bij elke inrichting hoort een budget. Reken goed uit wat je kunt betalen. Er is veel te koop bij tweedehands winkels en goedkope winkels.

Financiën regelen 
Studenten moeten zuinig leven. Je krijgt bij het mbo, als je ouder bent dan 18 jaar, een basisbeurs voor uitwonende studenten. Vraag deze op tijd aan bij DUO. Afhankelijk van het inkomen van je ouders, kun je ook een aanvullende beurs aanvragen. Het derde mogelijkheid van de studiefinanciering is lenen.  Vaak is dit niet voldoende om alles te kunnen betalen. Je zult ook een bijbaan moeten hebben. 
Kijk daarom goed of je de huur en de eventueel bijkomende kosten (soms gas, water, elektriciteit) kunt betalen. Kijk ook of je voldoende verzekerd bent.

Hulp 
Als je op jezelf gaat wonen, kun je alle hulp goed gebruiken. Schakel familie en vrienden in om woonruimte te vinden, op te knappen en de financiële kant in kaart te brengen. Maatschappelijk werk kan je ook helpen om de financiële situatie te bekijken.

Als je meer wilt weten, kun je naar de volgende sites gaan:
werkstudent.nl/woning-of-kamer-huren-alle-tips-over-woninghuur-en-kamerhuur
nibud.nl
duo.nl
verhuizenkunjezelf.nl

Wil je hulp? 
​Vul dan het vragenformulier in op deze pagina. Een intern begeleider stuurt je zo spoedig mogelijk een reactie.

beau_logo

Via de studenten service BEAU kan je anoniem een persoonlijke vraag stellen, waar en wanneer je maar wilt.

Stel je vraag aan BEAU

Omhoog