Onbedoeld zwanger

Roze wolk of zwarte sneeuw?

Ben je zwanger, maar was dat niet je bedoeling? Weet je niet wat je moet doen: de zwangerschap uitdragen of juist afbreken? Of denk je dat je misschien zwanger bent, maar weet je het niet zeker?

Zwanger of niet? 
Als je wilt weten of je zwanger bent, wacht dan eerst tot het moment waarop je je menstruatie verwacht. Als je ongesteld wordt, ben je niet zwanger. Als je menstruatie uit blijft, test dan of je zwanger bent met een zwangerschapstest. Deze kun je kopen bij de drogist of de apotheek.
Ook andere lichamelijke veranderingen dan het uitblijven van je menstruatie,  kunnen een aanwijzing zijn voor zwangerschap: ochtendmisselijkheid, pijnlijke borsten.
Als je onveilig  hebt gevreeën en je wilt niet zwanger worden, kies dan binnen 72 uur voor de morning-afterpil.

Zwanger en dan? 
Je staat voor de beslissing of je de zwangerschap wilt uitdragen of wilt stoppen. Het is goed om daar goed over na te denken. Laat je niet overspoelen door emoties. Neem de beslissing altijd in overleg met anderen. Betrek je ouders bij de beslissing, of als dat niet kan iemand anders, die je vertrouwt. Je kunt ook met je huisarts of iemand van het FIOM overleggen. Sense heeft spreekuren, waarop je over je beslissing kunt overleggen.

Zwangerschap uitdragen 
Als je de zwangerschap wilt uitdragen zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt zelf voor je kind gaat zorgen. Je kunt je kind ook in een pleeggezin laten plaatsen of voor adoptie afstaan.

Zwangerschap onderbreken 
Als je ervoor kiest om de zwangerschap af te breken, heb je verschillende mogelijkheden. Welke dat zijn hangt af van je leeftijd en de zwangerschapsduur. Als je onveilig hebt gevreeën en je wilt niet zwanger worden, dan kun je bij de drogist of de apotheek een morning-afterpil kopen. Deze werkt het best, als je deze zo snel mogelijk neemt, maar je moet deze altijd binnen 72 uur nemen. 
Als je zwangerschap langer duurt, zijn er andere mogelijkheden om je zwangerschap te onderbreken: bijvoorbeeld arbortusspiraal, abortuspil, curettage. Neem hiervoor contact op met je huisarts of een arbortuskliniek. 
Een arbortus is gratis voor alle vrouwen, die in Nederland wonen.

Jonger dan 16 jaar 
Als je jonger dan 16 jaar bent, heb je toestemming van je ouders nodig voor een overtijdbehandeling of abortus. Als dat moeilijk is, kan iemand van het FIOM of een arts van de abortuskliniek je verder helpen.

Als je meer wilt weten, kun je naar de volgende sites gaan:

Wil je hulp? 
​Vul dan het vragenformulier in op deze pagina. Een intern begeleider stuurt je zo spoedig mogelijk een reactie.

beau_logo

Via de studenten service BEAU kan je anoniem een persoonlijke vraag stellen, waar en wanneer je maar wilt.

Stel je vraag aan BEAU

Omhoog