Leven in twee culturen

Het beste van beide of leven in een spagaat?

Iedereen gedraagt zich thuis anders dan bij vrienden of op school. Maar wat als er een heel groot verschil zit tussen hoe je ouders willen dat je bent en wat je zelf zou willen? Misschien mag je van je ouders geen varkensvlees eten omdat dit verboden is in het geloof. Maar jij zou ook wel gewoon een frikandel met je vrienden willen eten. Dan leef je tussen twee culturen en dat kan voelen alsof je in een spagaat zit.

Wie ben je? 
Je cultuur heeft invloed op wie je bent, wat je belangrijk vindt en wat je denkt of voelt. Als je opgroeit in twee verschillende culturen, kun je van beide het mooiste kiezen. Maar soms kan het ook voor lastige situaties zorgen. Want wat moet je doen als er op school andere dingen van je verwacht worden dan thuis? En wat doe je met de vraag: “Wat ben je nu? Nederlands of Turks/Marokkaans/ Surinaams/ ….? Er is eigenlijk geen antwoord te geven, waarover iedereen tevreden is.

Je eigen weg 
Je zult zelf moeten uitzoeken wat het best bij je past, zonder dat je ruzie krijgt met je familie of zonder dat je geen baan of stage kunt vinden. Dat is geen gemakkelijke weg. Het zal moeilijk zijn om iedereen tevreden te houden. En als je iets stiekem doet, geeft dat je vaak ook zorgen. Soms voelen studenten, die in twee culturen leven, zich somber.

Hulp 
Het is belangrijk dat je een manier vindt om over jouw situatie te praten. Misschien ken je iemand die je kunt vertrouwen? En die misschien in dezelfde situatie zit als jij?
Je kunt ook altijd hulp zoeken. Je kunt je verhaal kwijt en onderzoekt samen hoe jouw situatie in elkaar zit. Zo kun je komen tot weloverwogen keuzes.

Als je meer wilt weten, kun je naar de volgende sites gaan:
mindmasters.nl/leven-in-twee-culturen
depri-en-dan.nl/2_culturen

Wil je hulp? 
​Vul dan het vragenformulier in op deze pagina. Een intern begeleider stuurt je zo spoedig mogelijk een reactie.

beau_logo

Via de studenten service BEAU kan je anoniem een persoonlijke vraag stellen, waar en wanneer je maar wilt.

Stel je vraag aan BEAU

Omhoog