Gescheiden ouders

Ouders in scheiding? Vraag ook aandacht voor jezelf

Gaan je ouders scheiden of zijn ze gescheiden? Dat heeft altijd gevolgen voor jou. Je moet je aandacht verdelen over twee ouders. Soms ga je op een andere plek wonen of op wisselende plekken. Misschien is er een nieuwe partner bij één van je ouders en moet je daar aan wennen. Soms geeft een scheiding ook rust: er zijn minder spanning en ruzies.

Omgaan met een scheiding 
Ook ouders die scheiden, moeten goed voor hun kinderen zorgen. Als je minderjarig bent, moeten ze een omgangsregeling opstellen. Dat kan het best als ze weten, wat goed is voor jou. Houd je ouders goed op de hoogte hoe je je voelt en wat je nodig hebt. Bedenk goed waar je wilt wonen, hoe je het contact met beide ouders wilt onderhouden. Hierin is het ook belangrijk goed samen te werken met je broers en zussen, als je die hebt. 
Elke scheiding brengt een periode van onzekerheid met zich mee. Je voelt je misschien verdrietig, gespannen of boos. Geef jezelf en je ouders de tijd om weer een nieuw evenwicht te vinden. Vaak duurt dat enkele jaren.

Wat, als het misgaat? 
Sommige scheidingen lopen op ruzies uit. Je kunt dan klemraken tussen je vader en moeder. Soms lukt het niet goed om het contact met één van je ouders te onderhouden. Misschien omdat je zo boos op hem of haar bent. Misschien omdat deze ouder nooit goed voor jou gezorgd heeft. Dit kan heel moeilijk voor je zijn. Probeer iemand te zoeken die je vertrouwt en goed naar jou kan luisteren.

Hulp 
Soms is het goed om hulp te zoeken voor jezelf. Als je merkt dat je niet goed uit je gevoelens komt. Of als je klemraakt in het conflict tussen je ouders. Of als je merkt dat je niet goed voor jezelf kunt bedenken wat goed voor je is. Samen kijken jullie naar jouw situatie. Je krijgt ondersteuning om je gevoel een plekje te geven en je eigen weg te vinden.

Als je meer wilt weten, kun je naar de volgende sites gaan:
kinderenvangescheidenouders.nl
allesoverscheiding.nl/mijn-ouders-gaan-scheiden/
villapinedo.nl

Wil je hulp? 
​Vul dan het vragenformulier in op deze pagina. Een intern begeleider stuurt je zo spoedig mogelijk een reactie.

beau_logo

Via de studenten service BEAU kan je anoniem een persoonlijke vraag stellen, waar en wanneer je maar wilt.

Stel je vraag aan BEAU

Omhoog