Gamen

Zeg jij tegen jezelf, als je aan het gamen bent, steeds vaker: “Ik ga nog even door...”?

Ben jij uren aan het gamen? Wil jij zo snel mogelijk van tafel om weer te kunnen gamen? Raffel jij je huiswerk af, om zo snel mogelijk te kunnen gamen? Heb jij meer vrienden in games dan in de real life? En speel je ook ’s nachts wel eens? Dan is gamen meer dan alleen een leuk spelletje.

Te veel  gamen 
Sommige games zijn zo gemaakt dat je geneigd bent steeds meer te gaan gamen. Dit zijn spellen waarbij jij samen met anderen opdrachten moet doen om steeds hoger in het spel te komen. Als je even niet meer speelt, ben je je positie kwijt of verlies je het contact met de anderen. Daarom speel je maar door.
Gamen geeft je vaak ook een goed gevoel. Door spanning van het spel komt er een stofje in je hersenen vrij, dat een goed gevoel geeft. En wanneer het thuis niet zo gezellig is of als je weinig vrienden hebt, is een gamen heel aantrekkelijk. Als je in het echte leven moeite hebt om alles voor elkaar te krijgen, omdat je een beperking hebt, is de virtuele wereld een mooie uitkomst.

Gevolgen 
Jongeren die verslaafd raken aan het gamen krijgen vaak problemen in real life. Ze verzorgen zichzelf minder. Hun schoolprestaties lopen terug. Ze hebben minder contacten met familie en vrienden. Ze liegen soms om hun verslaving te verbergen. Vaak zijn ze meer prikkelbaar.

Hulp 
Soms lukt het nog om zelf op tijd met het gamen te stoppen. Stop met spelletjes waar je steeds meer tijd aan kwijt bent. Spreek met jezelf af dat je een uur mag gamen en stop dan ook na een uur. Zet de computer op een andere plek. Vraag je ouders om je te helpen. Ga andere dingen doen. 
Als het je niet lukt om zelf je gamegedrag aan te pakken, zoek dan hulp. Je krijgt hulp om het gamen te stoppen. Je kijkt naar oorzaken voor het gamen en leert welke andere dingen je elke dag kunt doen.

Als je meer wilt weten, kun je naar de volgende sites gaan:

Wil je hulp? 
​Vul dan het vragenformulier in op deze pagina. Een intern begeleider stuurt je zo spoedig mogelijk een reactie.

beau_logo

Via de studenten service BEAU kan je anoniem een persoonlijke vraag stellen, waar en wanneer je maar wilt.

Stel je vraag aan BEAU

Omhoog