Eetproblemen

Ben je steeds bezig om af te vallen? Schaam je je rot als je weer een heel pak koekjes in een half uur hebt opgegeten? Ben je zoveel met je gewicht en eten bezig, dat je contacten eronder lijden?

’t Is heel goed om wat te eten als je trek hebt. Drie keer per dag een gezonde maaltijd en tussendoor  wat fruit, een koek of iets dergelijks, helpen je om gezond te blijven. Maar voor sommige mensen is dit niet zo vanzelfsprekend. Hun eetpatroon is verstoord en vaak denken ze ook anders over eten.

Boulimia 
Mensen met boulimia hebben last van vreetbuien. In heel korte tijd eet je dan heel veel. Je kunt jezelf niet meer remmen. Later heb je daar dan weer spijt van en probeert het weer ‘goed’ te maken door te braken, te vasten of meer te bewegen. Mensen met deze vreetbuien letten heel erg op hun uiterlijk, maar zijn daar zelden tevreden over.

Anorexia 
Anorexia komt voor bij jongens en meisjes. Zij letten heel erg op hun gewicht en denken altijd dat ze te zwaar zijn. Ze zijn voortdurend aan het lijnen en hebben op den duur ernstig ondergewicht.

Andere eetproblemen 
Naast anorexia en boulimia zijn er nog andere eetproblemen. Alle eetproblemen hebben invloed op je gezondheid. Je hebt vaak minder energie, kunt je minder concentreren, je organen werken minder en bij meisjes kan de menstruatie achterwege blijven. Mensen met eetproblemen vinden zichzelf vaak niet mooi of de moeite waard. Hun contact met anderen gaat moeizaam. Vaak voelen ze zichzelf eenzaam.

Hulp 
Het veranderen van eetgewoonten is één van de moeilijkste dingen om te veranderen. Als je merkt dat het je niet zelf lukt om een gezond eetpatroon te ontwikkelen, zoek dan goede hulp voor jezelf. Je wordt dan geholpen om gezond te gaan eten en om positief naar jezelf te kijken.

Als je meer wilt weten, kun je naar de volgende sites gaan:
eetstoornis.be
99gram.nl
emergis.nl

Wil je hulp? 
​Vul dan het vragenformulier in op deze pagina. Een intern begeleider stuurt je zo spoedig mogelijk een reactie.

beau_logo

Via de studenten service BEAU kan je anoniem een persoonlijke vraag stellen, waar en wanneer je maar wilt.

Stel je vraag aan BEAU

Omhoog