Dyslexie

Fint je het ook moeluk om dit te lese? Dan begreip je wat mense met dislecty meemake

Het lezen en schrijven gaat bij mensen met dyslexie niet automatisch. Zij moeten hier net zoveel moeite voor doen, als anderen bij het lezen van de bovenstaande zin. Door hun problemen bij het lezen en schrijven, moeten zij meer moeite doen om hun studie te behalen. Scalda biedt, waar mogelijk, hulp bij het studeren met dyslexie.

Dyslexieonderzoek 
Sommige studenten hebben ernstige problemen bij het lezen en/of schrijven, maar geen dyslexieverklaring. Ze hebben al veel onderwijs gehad, maar het resultaat is matig. Dan kun je jezelf aanmelden bij de intern begeleider voor een dyslexieonderzoek. Je begint met een test op de computer. Als de uitslag van deze test aangeeft dat verder onderzoek nodig is, krijg je een individueel onderzoek. Dit onderzoek moet uitwijzen of je in aanmerking komt voor een dyslexieverklaring.

Faciliteiten bij dyslexie 
Als je een dyslexieverklaring hebt, kom je in aanmerking voor bepaalde faciliteiten. Bij examens en toetsen kun je bijvoorbeeld extra tijd krijgen of de toetsen voor laten lezen door de computer. Het is ook mogelijk om op je stage en in de lessen aanpassingen te treffen. De intern begeleider maakt samen met jou de faciliteitenkaart.

Intensieve hulp
Bij alle opleidingen van Scalda krijg je Nederlands. Als het voor jou nodig is om individuele hulp of hulp in tweetallen te krijgen, kun je ook een aantal maanden remedial teaching aanvragen. Als langduriger hulp nodig is, moet je zelf buitenom Scalda hulp zoeken bij een remedial teacher of iemand die bijles geeft.

Als je meer wilt weten, kun je naar de volgende sites gaan:

Wil je hulp? 
​Vul dan het vragenformulier in op deze pagina. Een intern begeleider stuurt je zo spoedig mogelijk een reactie.

beau_logo

Via de studenten service BEAU kan je anoniem een persoonlijke vraag stellen, waar en wanneer je maar wilt.

Stel je vraag aan BEAU

Omhoog