Doorstuderen

Meer diploma’s, meer kansen?

Als je je diploma gehaald hebt, kun je ervoor kiezen aan een volgende opleiding te beginnen. Als je hiervoor de capaciteiten hebt en gemotiveerd bent, is dat een verstandige beslissing. Je geeft je zelf meer kans op werk en wordt later vaak ook beter betaald. Het is goed om je hierop op tijd te oriënteren.

Een nieuwe studie vinden 
Het kiezen van een passende vervolgopleiding is gemakkelijk voor studenten die een vervolg zoeken op hun huidige opleiding. Docenten van je huidige opleiding kunnen de vervolgmogelijkheden goed uitleggen. Wanneer je je opnieuw wilt oriënteren op vervolgopleidingen, zijn er verschillende manieren om dit goed aan te pakken. Je kunt hulp vragen bij de intern begeleiders. Zij kunnen je helpen bij je keuzetraject door met je mee te denken, je een beroeps- en studiekeuzetest te laten maken en je te helpen bij het oriënteren bij nieuwe opleidingen of een nieuw beroepenveld. 
Je kunt zelf ook aan slag gaan: websites bekijken, naar Open Dagen gaan en/of een dagje meelopen in je nieuwe opleiding of je nieuwe beroep. Zo’n keuzeproces kost tijd: begin daarom al in het begin van je laatste schooljaar met je oriëntatie.

Als je twijfelt of je een hoger niveau aankunt 
Als je merkt dat je het niveau van je huidige opleiding maar net aankan, kun je er ook voor kiezen om een nieuwe opleiding op hetzelfde niveau te doen. Ook kun je advies vragen aan je docenten of bij de intern begeleiders. Zij kunnen met je meedenken of een niveau hoger haalbaar is.

Studiefinanciering 
Bedenk goed of je een nieuwe opleiding financieel mogelijk is voor jou. Je kunt alle informatie over studiefinanciering vinden op de website van DUO.

Meer informatie 
Als je meer wilt weten over de mogelijkheden van nieuwe opleidingen, kun je naar de volgende sites gaan:
studiekeuze123.nl
mbostart.nl

sites van hbo-scholen, bijvoorbeeld hz.nl, avans.nl, hogeschoolrotterdam.nl.

Als je meer wilt weten over de studiefinanciering:
duo.nl

Wil je hulp? 
​Vul dan het vragenformulier in op deze pagina. Een intern begeleider stuurt je zo spoedig mogelijk een reactie.

beau_logo

Via de studenten service BEAU kan je anoniem een persoonlijke vraag stellen, waar en wanneer je maar wilt.

Stel je vraag aan BEAU

Omhoog