Depressie

Zie je het even allemaal niet meer zitten? Voel  je moe en verdrietig en heb je nergens zin in?

Iedereen heeft weleens een dip. Sombere en treurige gevoelens zijn heel normaal na tegenslag, ruzie of het verlies van een bekende. Bij sommige studenten gaat deze stemming niet over. Zij hebben een depressie.

Wat merk je?

Je hebt nergens zin in. Je hebt geen energie om iets te ondernemen. Alles voelt langere tijd somber en zwaar. Sommige studenten eten en slapen veel meer of minder dan ze gewend zijn. Bij sommige studenten is deze situatie zo uitzichtloos, dat ze er aan denken een eind aan hun leven te maken.

Soorten depressie

Sommige studenten hebben alleen in de winter last van hun sombere gevoelens. Bij anderen wisselen sombere periodes zich af met periodes van uitbundige blijdschap. Sommige studenten hebben heel  zware sombere gevoelens; anderen voelen altijd een lichte somberheid. 
Vaak hebben jongeren de neiging om net te doen alsof hun sombere gevoelens er niet zijn.

Wat kun je zelf doen?

Als je somberheid aanhoudt, is het belangrijk goed voor jezelf te zorgen. Beweeg elke dag minimaal een half uur in de buitenlucht. Praat met vertrouwde, aardige mensen. Doe kleine klussen, waarop je tevreden kunt terugkijken, als je ze gedaan hebt. Ga op vaste tijden naar bed en sta op vaste tijden op. Doe iets, waarvan je weet dat je dat wat ontspant.

Hulp

Als je somberheid aanhoudt, is het goed om hulp te zoeken.  Je brengt samen je problemen in kaart en zoekt naar manieren om je goede gevoel te verbeteren. Soms krijg je ook medicijnen.

Als je meer wilt weten, kun je naar de volgende sites gaan:

Wil je hulp?

​Vul dan het vragenformulier in op deze pagina. Een intern begeleider stuurt je zo spoedig mogelijk een reactie.

beau_logo

Via de studenten service BEAU kan je anoniem een persoonlijke vraag stellen, waar en wanneer je maar wilt.

Stel je vraag aan BEAU

Omhoog