Beroepspraktijkvorming

Beroepspraktijkvorming (BPV) is een ander woord voor stage of werken met een leerwerkcontract

Bij alle middelbare beroepsopleidingen doe je ervaring op in de praktijk. Dat kan alleen bij een erkend leerbedrijf. De erkenning wordt gedaan door de KBB's (Kenniscentra Beroepsonderwijs).

BBL: werken en leren 
Als je een BBL-opleiding doet, ga je vaak één dag per week naar school en werk je 20 tot 32 uur in de praktijk. Kijk goed op de site bij de opleiding, die jij gaat doen, hoeveel uur dit precies is. Je kunt alleen aan een BBL-opleiding beginnen als je werknemer bent bij een erkend leerbedrijf. Het is de bedoeling dat je zelf een leerbedrijf vindt. Op stagemarkt.nl vind je adressen van erkende leerbedrijven. 
Als je een erkend leerbedrijf hebt gevonden, krijg je daar een arbeidscontract, vaak in de vorm van een leerwerkcontract.

BOL: school en stage 
Bij de Beroeps Opleidende Leerwegen (BOL) ga je naar school en loop je tijdens je schooljaar stage. Soms loop je het hele jaar door bijvoorbeeld 2 dagen per week stage. Soms wordt gewerkt met stageperiodes van een aantal weken, waarin je nauwelijks naar school toe gaat, maar vooral stageloopt. Bij een opleiding op niveau 2 is de stage ongeveer 50% van je schooltijd; op niveau 3 en 4 ongeveer 40%. Voor een BPV in de BOL-opleiding krijg je een praktijkovereenkomst.

BPV-overeenkomst / Praktijkovereenkomst (POK) 
Een BPV-overeenkomst of praktijkovereenkomst is een overeenkomst tussen de school, jezelf (bij minderjarigheid ook je wettelijke vertegenwoordiger), het leerbedrijf en het KBB. In deze overeenkomst staan de rechten en plichten van de verschillende partijen vermeld. Voor elke periode van beroepspraktijkvorming heb je een POK nodig. 
Vraag op school naar je POK.

Stagevergoeding 
De BPV-plaats is niet verplicht je een vergoeding te geven. Als je toch een vergoeding krijgt, ziet de overheid dit als inkomen en moet je hierover belasting betalen.

Problemen op je stage 
Op school kun je direct vragen stellen aan je docent en je klasgenoten. Op je BPV moet je jezelf redden. Bijna alle BPV-bedrijven zorgen goed voor hun studenten. Ze begeleiden hen goed bij het leren van het beroep. Soms ondervinden studenten problemen op hun stage. Ze treffen een begeleider, die geen tijd heeft of niet goed begeleidt. Ze moeten extra uren maken of hebben juist niks te doen. Ze voelen zich gediscrimineerd, gekleineerd of seksueel geïntimideerd. Als je dergelijke problemen hebt, bespreek deze dan met je stagedocent op school.

Als je meer wilt weten, kun je naar de volgende sites gaan:
stagemarkt.nl
fnvjong.nl/stage/stagevergoeding

Wil je hulp? 
​Vul dan het vragenformulier in op deze pagina. Een intern begeleider stuurt je zo spoedig mogelijk een reactie.

beau_logo

Via de studenten service BEAU kan je anoniem een persoonlijke vraag stellen, waar en wanneer je maar wilt.

Stel je vraag aan BEAU

Omhoog