Autisme

De meeste mensen zien de wereld als een film, maar mensen met autisme eerder als een stapel losse foto’s.

Autisme Spectrum Stoornis (ASS) is de officiële term voor iemand die de diagnose autisme heeft. Daarbij wordt ook altijd aangegeven of het om een milde of een ernstige vorm gaat.

Wat is ASS? 
Mensen met autisme nemen de wereld op een andere manier waar. Ze zien, ruiken, proeven op een andere manier. Ze hebben een goed oog voor details, zijn eerlijk en hardwerkend. Ze hebben moeite met het overzicht houden en sociale contacten. Vaak hebben ze een beperkt aantal interesses of doen een beperkt aantal activiteiten.

Wat is er moeilijk? 
De meeste mensen zien de wereld als een film, maar mensen met autisme eerder als een stapel losse foto’s. Zij zien minder samenhang. Hierdoor kost het hen veel moeite om te begrijpen wat er gebeurt. Ook snappen ze vaak niet goed wat een ander bedoelt. Op school kan hierdoor de samenwerking met anderen moeilijk zijn of het overzicht houden over je studie. 
Als je autisme hebt, zie je dat niet aan de buitenkant, maar het heeft wel veel invloed op je leven. Elke dag opnieuw.

Wat kun je doen? 
Autisme is aangeboren. Je kunt niet genezen van autisme. Je kunt wel je leven zo organiseren dat je goed kunt functioneren. Voor veel mensen met autisme helpt het om een duidelijk dagprogramma te hebben en voldoende momenten waarop ze zich even terug kunnen trekken. Ook kun je hulp krijgen bij het leren van vaardigheden om goed om te gaan met je autisme.

Als je meer wilt weten, kun je naar de volgende sites gaan:

Wil je hulp? 
​Vul dan het vragenformulier in op deze pagina. Een intern begeleider stuurt je zo spoedig mogelijk een reactie.

beau_logo

Via de studenten service BEAU kan je anoniem een persoonlijke vraag stellen, waar en wanneer je maar wilt.

Stel je vraag aan BEAU

Omhoog