Alcoholgebruik

Wanneer weet je (nog) dat je een biertje te veel drinkt? En wie denkt er aan jou, als je vader of moeder teveel drinkt?

Een biertje, wijntje of mixje drinken  is best leuk en ontspannend, maar  voor jongeren tot hun 24e levensjaar ook wel gevaarlijk. Voor je ontwikkelende hersenen, is alcohol een giftige stof, die je hersenen aantast. Niet echt handig, als je wilt leren of onthouden. Het is daarom gevaarlijk als je jong, veel en regelmatig drinkt.

Alcoholprobleem bij ouders 
Niet alleen jongeren drinken soms te veel; ook sommige ouders hebben een drankprobleem. Drinkende ouders zorgen vaak niet goed voor hun kinderen. Verwaarlozing, financiële problemen en agressie kunnen het gevolg zijn van drankmisbruik. Dit levert voor de kinderen vaak dubbele gevoelens op: ze houden van hun ouders, maar niet van het drinken van hun ouders.

Problemen met alcohol 
Mensen drinken alcohol, omdat ze het lekker vinden, om erbij te horen of om hun problemen te vergeten. Een paar glazen alcohol geven je vaak een beter gevoel. Maar omdat alcohol ook ontremt, geeft het je ook problemen. Als je te veel drinkt, ben je sneller agressief, vrij je vaker onveilig en heb je minder controle over je bewegingen.

Hulp voor jezelf 
Als je merkt dat je zelf te veel drinkt, is het goed om hulp te zoeken. Je krijgt ondersteuning om minder te leren drinken en om de oorzaken van het drinken aan te pakken. Als je bijvoorbeeld drinkt om erbij te horen, leer je om ‘nee’ te zeggen.

Hulp voor je ouder met een alcoholprobleem 
Als je merkt dat je je zorgen maakt om je drinkende ouder of zelf tekort schiet, omdat je ouder drinkt, is het goed ook goed om hulp te zoeken. Je leert goed voor jezelf te zorgen en misschien lukt het de hulpverlening wel om je ouder minder te laten drinken.

Als je meer wilt weten, kun je naar de volgende sites gaan:

Wil je hulp? 
​Vul dan het vragenformulier in op deze pagina. Een intern begeleider stuurt je zo spoedig mogelijk een reactie.

beau_logo

Via de studenten service BEAU kan je anoniem een persoonlijke vraag stellen, waar en wanneer je maar wilt.

Stel je vraag aan BEAU

Omhoog