Agressie

Heb jij kort lontje?

Als je ergens boos over bent, is het normaal dat je wat harder praat of een keer met de deuren slaat. Maar als je heel vaak scheldt, schopt, slaat, uitdaagt of pest, wordt het agressie.

Gevolgen

Door je agressieve gedrag, doen anderen soms even wat jij wilt. Ze zijn bang voor je. Je maakt je relaties met anderen kapot, thuis, bij je vrienden, op school en bij je stageplaats. Een ander pikt je agressie na een poosje niet meer. Er is spanning in de relatie, het vertrouwen is weg. Je hebt de situatie niet meer onder controle en je voelt je er niet beter door.

Oorzaken

De directe aanleiding voor je agressieve gedrag is boosheid over de situatie. Maar dat je zo agressief reageert, heeft vaak een andere oorzaak. Je hebt misschien thuis niet geleerd hoe je op een goede manier kunt laten zien dat je het er niet mee eens bent. Misschien heb je een opvliegend karakter. Misschien reageren al je vrienden op deze manier en doe je dat dan ook. Misschien heb je heel veel stress. 

Hulp

Je kunt in moeilijke situaties ook anders reageren, bijvoorbeeld eerst tot tien tellen en dan pas reageren of weglopen in plaats van ruzie zoeken. Je kunt ook vertellen over je eigen gevoel in plaats de ander vertellen wat hij moet doen. Je kunt dit zelf doen, maar je kunt er ook hulp bij krijgen. Je leert in een training goed te kijken naar situaties waarin je snel agressief wordt en anders te reageren.

Als je meer wilt weten, kun je naar de volgende sites gaan:
infovoorjou.nl
opvoeden.nl

Wil je hulp?

​Vul dan het vragenformulier in op deze pagina. Een intern begeleider stuurt je zo spoedig mogelijk een reactie.

beau_logo

Via de studenten service BEAU kan je anoniem een persoonlijke vraag stellen, waar en wanneer je maar wilt.

Stel je vraag aan BEAU

Omhoog