18 jaar, wat betekent dat financieel?

Eindelijk volwassen 

Als je 18 wordt, ben je meerderjarig. Je mag stemmen, zelfstandig autorijden, zorgtoeslag aanvragen... Meerderjarig zijn heeft ook gevolgen voor je geldzaken: je bent zelf verantwoordelijk én aansprakelijk.

Financieel zelfstandig

Als je 18 bent, ben je verantwoordelijk voor je eigen aankopen. Je moet je eigen schulden terugbetalen. Als je voldoende inkomen hebt, kun je ook een lening bij de bank afsluiten. Je moet zelf de kosten betalen als je iets expres stuk maakt.

Studiefinanciering 

Je krijgt ondersteuning om je studie te betalen in de vorm van een tegemoetkoming in de studiekosten of een studiefinanciering. Je ouders krijgen geen kinderbijslag meer.

Zorgverzekering

Als je 18 wordt, moet je zelf een zorgverzekering afsluiten. Deze verplichte zorgverzekering heet de basisverzekering. Hieruit worden bijvoorbeeld de huisarts en medicijnen vergoed. Daarnaast kun je een aanvullende verzekering of een tandartsverzekering afsluiten. Deze zijn niet verplicht. Zoek daarom goed uit welke kosten uit de basisverzekering worden vergoed en welke uit een aanvullende verzekering.
Je hebt waarschijnlijk recht op zorgtoeslag. Een deel van de premie, die je betaalt krijg je dan terug van de belastingdienst. Kijk voor meer informatie op www.belastingdienst.nl/jongeren.

Stemmen 

Als je Nederlander bent en 18 jaar of ouder, heb je stemrecht. Je krijgt informatie hierover en je oproep om te stemmen thuis opgestuurd. Op de dag van de verkiezingen ga je naar het stembureau bij jou in de buurt en stem je. Als je niet kunt, kun je ook iemand machtigen om voor jou te stemmen.

Als je meer wilt weten, kun je naar de volgende sites gaan:

Wil je hulp? 

Vul dan het vragenformulier in op deze pagina. Een intern begeleider stuurt je zo spoedig mogelijk een reactie.

beau_logo

Via de studenten service BEAU kan je anoniem een persoonlijke vraag stellen, waar en wanneer je maar wilt.

Stel je vraag aan BEAU

Omhoog