Niveaus in het mbo

Wat is het verschil tussen niveau 1, 2, 3 en 4?

Binnen het mbo zijn er vier niveaus onderscheiden. Hieronder vind je een overzicht van wat deze inhouden.

  • Niveau 1 (Assistentenkwalificatie of Assistent-opleiding)
  • Niveau 2 (Basisberoepskwalificatie of Basisberoepsopleiding)
  • Niveau 3 (Vakkwalificatie of Vakopleiding)
  • Niveau 4 (Middenkaderkwalificatie of Middenkader-/Specialistenopleiding)

Niveau 1 Entreeopleiding

Je wordt opgeleid tot Assistent. Na je opleiding voor eenvoudige werkzaamheden uit die betrekking hebben op de dagelijkse gang van zaken. Denk hierbij aan het uitvoeren van geautomatiseerde routines en standaardprocedures (duur: een half jaar of 1 jaar, 800-1600 studiebelastingsuren). Bekijk alle opleidingen op niveau 1 (Entreeopleiding)

Toelatingseisen
Je kunt een Entreeopleiding volgen als je minimaal 16 jaar op 1 augustus, het voortgezet (speciaal) onderwijs zonder diploma hebt verlaten en in staat bent een mbo-opleiding niveau 1 af te ronden.

Niveau 2 Basisberoepsopleiding

Je gaat aan de slag met meer gecompliceerde routines en standaardprocedures (duur: 2 of 3 jaar, 3200-4800 studiebelastingsuren). Bekijk alle opleidingen op niveau 2

Toelatingseisen
Je kunt een niveau 2 opleiding* volgen als je een vmbo-diploma hebt van de basisberoepsgerichte leerweg met een van de verplichte sectorvakken of ​een mbo-diploma niveau 1.

Niveau 3 Vakopleiding

Je voert de werkzaamheden van het beroep volledig zelfstandig uit (duur: 2-4 jaar, 3200-6400 studiebelastingsuren). Bekijk alle opleidingen op niveau 3

Toelatingseisen
Je kunt een niveau 3 opleiding* volgen als je een vmbo-diploma hebt van de kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg met een van de verplichte sectorvakken, of als je een overgangsbewijs naar havo 4 hebt.

Niveau 4 Middenkader-/Specialistenopleiding

Je ontwikkelt naast de standaard taken ook nieuwe procedures en geeft leiding aan (een deel van) de organisatie. De taken zijn specialistisch. Je bent breed inzetbaar en draagt verantwoordelijkheid voor de dagelijkse gang van zaken. 

Dit niveau omvat de opleidingen tot (Midden)kaderfunctionaris (duur: 3 of 4 jaar, 4800-6400 studiebelastingsuren) en Specialist (duur: 1 of 2 jaar, 1600-3200 studiebelastingsuren. Bekijk alle opleidingen op niveau 4

Toelatingseisen
Je kunt een middenkaderopleiding* volgen als je een vmbo-diploma hebt van de kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg met een van de verplichte sectorvakken, of als je een overgangsbewijs naar havo 4 hebt.
Volg je een Specialistenopleiding*? Dan heb je een mbo-diploma niveau 3 of 4 nodig. In sommige gevallen kun je ook een specialistenopleiding volgen met een mbo-diploma niveau 2.

* Voor sommige opleidingen kunnen afwijkende toelatingseisen gelden. Raadpleeg de opleidingspagina's voor meer informatie.

Niveaus in het mbo


Omhoog