Aanmelden

Aanmelden

Je hebt je georiënteerd op diverse opleidingen, bent naar open dagen geweest en je hebt LOB-opdrachten gemaakt in de LOB-website van Intergrip. Eindelijk ben je eruit! Je weet wat je wilt worden en welke mbo-opleiding je daarvoor moet volgen. Je wilt je aanmelden voor een opleiding bij Scalda!

Graag leggen we je uit, in 10 handige stappen, wat daarbij komt kijken en wat je moet doen om volgend schooljaar bij Scalda te starten.

Let op! Meld je aan voor 1 april. Als je je vóór 1 april hebt aangemeld, dan is de Wet Toelatingsrecht Mbo van toepassing. Je bent dan verzekerd van een plek in de opleiding van je keuze (uitzonderingen hierop zijn opleidingen met een beperkt aantal opleidingsplaatsen en opleidingen met aanvullende toelatingseisen). Als je je aanmeldt na 1 april, ben je ook van harte welkom bij Scalda. Wij zullen dan ons best doen om je te plaatsen in de opleiding van je keuze, maar je kunt dan geen beroep doen op het recht tot toelating zoals in de wet geregeld. 
Meer weten over toelatingsrecht mbo

Aanmelden in 10 stappen

  1. Meld je aan via de opleidingspagina
    Om jezelf aan te melden voor een opleiding bij Scalda ga je naar de opleiding van je keuze op onze website en klik je op 'Direct aanmelden'. Er opent een pop-up waar je het startmoment, de leerweg en locatie kiest. Vervolgens opent de aanmeldmodule. Hier log je in met jouw DigiD. Heb je nog geen DigiD? Vraag dit dan eerst aan.
    Heb je geen Nederlands Burgerservicenummer (BSN)? Dan maak je gebruik van een interesse melding. Wanneer je ons belt op 0115 64 16 00 kun je een toegangscode aanvragen. Hiermee kun je vervolgens een account aanmaken in de aanmeldmodule.
     
  2. Doorloop volledig en correct alle stappen
    Je zit nu in de aanmeldmodule van Scalda. Zorg ervoor dat je alle stappen in de aanmelding volledig en correct doorloopt. Een deel van jouw gegevens wordt automatisch ingevuld doordat je met je DigiD bent ingelogd. Controleer deze gegevens goed en vul jouw persoonlijke e-mailadres en telefoonnummer in.

    Kies je voor een BBL-opleiding? Dan heb je ook een arbeidscontract nodig voor minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf.

    Let op: de startdatum die in de aanmeldmodule wordt vermeld is een administratieve datum. De lessen beginnen altijd pas ná een vakantie.
     

  3. Alles ingevuld?
    Heb je alles ingevuld? Klik dan op 'aanmelding indienen’. Je komt nu in een bedankscherm. In je mailbox vind je een mail met een bevestiging van je aanmelding. Bij deze mail zit ook een samenvatting van je aanmelding in .pdf.

    Kies je voor een opleiding met een beperkt aantal toelatingsplaatsen – een ‘numerus fixus-opleiding’? Meld je dan ook voor je tweede keuze aan. Heb je jezelf voor 1 april aangemeld? Dan ben je altijd verzekerd van een plekje in de opleiding van je tweede keuze. Natuurlijk doorloop je dan nog steeds alle stappen van dit stappenplan.  
     

  4. Zet ons e-mailadres in je contacten
    Om te voorkomen dat je e-mails van ons mist, raden we je aan om ons e-mailadres toe te voegen aan je lijst met contactpersonen. Zo verdwijnt belangrijke mail niet in je spambox. Voeg daarom [email protected] toe aan je ‘contacten’.
     
  5. Bevestiging en meer informatie
    Je ontvangt nu binnen 5 werkdagen een email van ons met de bevestiging dat je aanmelding goed door ons is ontvangen. In deze mail zit ook informatie over het vervolgtraject.
     
  6. Kennismakingstraject
    Zodra wij je aanmelding hebben verwerkt ontvang je een link naar het aanmeldportaal van Intergrip. Hier staan een korte vragenlijsten en een blog-opdracht voor je klaar. Dit kan je in één keer of per onderdeel afronden.

    Loopbaanblog
    Volg je nu een vmbo-opleiding op een Zeeuwse middelbare school? Dan heb je ook een Loopbaanblog gemaakt. Deze blog wordt automatisch met ons gedeeld. Je kunt hieraan blijven werken tot drie dagen voor jouw kennismakingsgesprek. Volg je geen vmbo-opleiding op een Zeeuwse middelbare school? Dan kan je via het aanmeldportaal een blog-opdracht maken.
     

  7. Kennismakingsgesprek
    Je ontvangt per mail een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek of kennismakingssessie (afhankelijk van jouw gekozen opleiding). In dit kennismakingsgesprek gaan we met je in gesprek over je loopbaanoriëntatie. Wie ben je, wat wil je bereiken en past dit bij de opleiding die je gekozen hebt? Jouw loopbaanblog vormt de basis van dit gesprek.

    Bij heel veel studenten is het kennismakingsgesprek met de nieuwe opleiding een bevestiging van hun studiekeuze. Als er bij het kennismakingsgesprek bij de nieuwe opleiding toch twijfels zijn of de gekozen opleiding wel bij jou past, kan de opleiding je hierover adviseren. In een gesprek worden de twijfels van jou of van de opleiding besproken. De opleiding kan je ook voorstellen om wat uitgebreider kennis te maken met de opleiding, zodat je een goed besluit kunt nemen over je inschrijving in de nieuwe opleiding.

    Tip! Zet jouw kennismakingsgesprek direct in je agenda. Zo kun je de afspraak niet vergeten! Zet 4 dagen voor het kennismakingsgesprek in je agenda dat je Loopbaanblog moet invullen. Zo ben je keurig op tijd en goed voorbereid!
     

  8. Vrijblijvend studieadvies
    Enkele dagen na je kennismakingsgesprek ontvang je van ons per mail, ter afsluiting van het kennismakingstraject, een vrijblijvend studiekeuzeadvies.
     
  9. Zet je handtekening
    Ga je in je opleiding direct op stage, of wil jij de Beroepsbegeleidende Leerweg volgen? Dan ontvang je in een aparte mail de Praktijkovereenkomst (POK). Die onderteken je (mét datum) en stuur je aan ons terug.
     
  10. Lever je diploma’s in
    Ondertekend? Dan hebben we alleen nog jouw diploma met bijbehorende cijferlijst nodig om het schooljaar te kunnen starten. Deze wordt automatisch bij ons aangeleverd via DUO. Hiervoor hoef je zelf niks te doen.

Ook na 1 april kun je nog aanmelden

Ook na 1 april ben je van harte welkom bij Scalda. Wij plaatsen je graag in de opleiding van je keuze. Maar helaas kunnen wij dit niet garanderen, omdat je gekozen opleiding misschien al vol zit. Je kunt dan geen beroep meer doen op het recht tot toelating zoals dat in de wet is geregeld.

Alles over het recht tot toelating


Let op!

  • Check altijd de toelatingseisen van de opleiding. Sommige opleidingen hebben aanvullende toelatingseisen. Hier vind je een algemeen overzicht van de toelatingseisen.
  • We streven ernaar om je te plaatsen in de opleiding van je eerste keuze. Er is echter een aantal opleidingen, waarbij we vooraf niet kunnen garanderen dat dit daadwerkelijk gaat lukken -zelfs niet wanneer je je uiterlijk op 1 mei hebt aangemeld. Dit zijn de zogenaamde 'numerus fixus' opleidingen - opleidingen met een beperkt aantal opleidingsplaatsen. Voor deze opleidingen zijn er aparte spelregels. Kijk hier voor meer informatie en voor de spelregels.
  • Als één van deze twee zaken het geval is, dan adviseren wij je om je ook aan te melden voor een tweede opleiding. Als je op de wachtlijst komt of als je niet aan de aanvullende toelatingseisen voldoet, heb je alvast nagedacht over een alternatief. Let op: zo'n 'tweede keuze opleiding' mag niet een numerus fixus opleiding zijn.

Hulp nodig of vragen?

Neem gerust contact op met ons met vragen over je aanmelding. Mail naar [email protected] of bel met 0115-641600.

Omhoog