Stuurman alle schepen

 • Niveau 4

Als stuurman alle schepen kun je aan de slag op diverse zeeschepen. Nationaal of internationaal zo behoren bijvoorbeeld de tankvaart, containervaart, zeesleepvaart of droge bulkvaart tot de mogelijkheden. Je verricht je werkzaamheden op het dek, op de brug en in de overige ruimten op het schip. Aan boord maak je deel uit van een team. Het navigeren, besturen en beladen van het schip zijn jouw belangrijkste taken. Jij bent een ware specialist, eentje die raad weet met de apparatuur aan boord en ook nog eens leiding geeft aan andere officieren en bemanningsleden. Je voert de maritieme communicatie, houd je bezig met de cargo (lading), en draag je bij aan de zeewaardigheid van het schip.

Toevoegen aan je favorieten
 • scalda drop
  Als je op zee bent, voel je je echt helemaal vrij. Natuurlijk moet je wel sterk in je schoenen staan omdat je toch vaak lange periodes van huis weg bent.
  Jarne Hacquaert
  Stuurman alle schepen
 • scalda drop
  In de opleiding en in mijn toekomstige beroep is het belangrijk dat je overal de controle over hebt. Je moet je hoofd er altijd goed bij houden.
  MC Cristeo Candas
  Maritiem officier alle schepen

Alles is er op gericht om je straks in de praktijk zo goed mogelijk van start te laten gaan. Zo vinden de lessen plaats in een omgeving die veel lijkt op wat je aan boord kunt verwachten. Er wordt tijdens de lessen gebruik gemaakt van diverse simulatoren zoals de brug- en radarsimulator. De leeropdrachten zijn uitdagend en afgestemd op echte praktijksituaties. 

Dit is een BOL-opleiding (Beroeps Opleidende Leerweg) op niveau 4. Dat betekent dat je voltijd naar school gaat met een half jaar stage zowel in het derde als in het vierde jaar.

De toelatingseisen voor deze opleiding zijn: 

 • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg in de sector techniek; 
 • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg in de sector economie of Zorg & Welzijn met wiskunde of nask1 in het pakket; 
 • een mbo-diploma niveau 3; 
 • een overgangsbewijs naar havo 4 en vwo 4 (of een gelijkwaardig diploma); 
 • een medische keuring zeevaart.

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht 1ste leerjaar (PDF)

Download kostenoverzicht overige leerjaren (PDF)

Na het behalen van je opleiding kun je direct aan de slag als stuurman alle schepen of kun je doorstromen naar het hbo. Op de Ruyter Academy (HZ University of Applied Sciences) kun je door het verkrijgen van diverse vrijstellingen het diploma Bachelor of Maritime Operations in drie jaar behalen.

Boulevard Bankert 130 Vlissingen

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.