Matroos binnenvaart

 • Niveau 2

Met de opleiding matroos binnenvaart kun je gaan werken op diverse soorten binnenvaartschepen zoals droge lading schepen, tankers, containerschepen en duwstellen. Dit kan van invloed zijn op jouw takenpakket. Met de schepen waarop je werkzaam bent worden goederen en personen vervoerd over binnenwateren tussen verschillende laad- en losplaatsen in Europa. Je hebt als Matroos Binnenvaart een uitvoerende en ondersteunende rol. Je werkt als ondersteuning voor de Kapitein Binnenvaart en/of de Schipper Binnenvaart. Als Matroos Binnenvaart werk je veel samen met je collega’s en ben je verantwoordelijk voor verschillende taken. Je hebt een zelfstandige functie, waarbij je signaleert en waarschuwt in gevallen van twijfel, bij gevaar van schade en in onverwachte en plotseling wijzigende omstandigheden.

Toevoegen aan je favorieten
 • scalda drop
  Hier leer je hoe je het transport organiseert door de lucht, via het water, de weg of het spoor. Het is veel uitzoeken, regelen en aansturen.
  John Paul Kieboom
  Manager havenlogistiek
 • scalda drop
  In de opleiding en in mijn toekomstige beroep is het belangrijk dat je overal de controle over hebt. Je moet je hoofd er altijd goed bij houden.
  MC Cristeo Candas
  Maritiem officier alle schepen

In deze opleiding krijg je vakken als: Nederlands, Duits, navigatie, reglementen, veiligheid, kennis schip en scheepswerktuigkunde. In de praktijklessen wordt aandacht besteed aan materiaalkennis, onderhoud, splitsen en knopen, roeien en wrikken. 

De opleiding start met 2 weken school. Hierna ga je een periode varen. Na iedere vaarperiode kom je weer 1 week naar school. In totaal kom je tijdens je opleiding 20 weken naar school.

De toelatingseisen voor deze opleiding zijn:   

 • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg; 
 • een mbo-diploma niveau 1;
 • medische keuring Binnenvaart.

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht 1ste leerjaar (PDF)

Download kostenoverzicht overige leerjaren (PDF)

Wanneer je na de opleiding tot matroos nog een jaar langer doorstudeert kun je schipper binnenvaart worden, dit is een niveau 3 opleiding die ook in de BBL structuur wordt verzorgd op het Maritiem & Logistiek College De Ruyter.

Boulevard Bankert 130 Vlissingen

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.