Opleiding Entree met NT2

B1-leerroute in combinatie met Entree

Niveau 1

Ben jij of ken jij iemand die zijn taalniveau wil verhogen of moet inburgeren én een mbo-diploma wil halen? Dan kun je terecht bij de B1-leerroute (Entree met NT2) van Scalda. De B1-leerroute is geschikt voor anderstaligen die graag een vervolgopleiding willen doen en aan de slag willen op de arbeidsmarkt. De verwachting is dat je jouw taalniveau tot A2 of B1 zal verhogen, zodat je ook aan de eisen van inburgering kan voldoen.

De B1-leerroute in combinatie met Entree is onderdeel van Start College. Bij Start College kijken we waar jouw interesses en talenten liggen. Aan de hand daarvan bepalen we samen met jou hoe jouw opleiding eruit gaat zien. We nemen daar goed de tijd voor zodat je erachter kunt komen wat het beste bij jou past. Je kunt kiezen uit BOL (voltijd) of BBL (werken & leren). Samen met jouw coach bepaal je dan uiteindelijk in welke richting je verder gaat studeren. Als je met de B1-leerroute begint en uiteindelijk doorgaat tot een mbo-niveau 2 opleiding die onder Start College valt, krijg je 3,5 jaar intensieve begeleiding, extra taalondersteuning en heb je na die periode twee diploma’s op zak.

De B1-leerroute start met een taalboost van 18 weken. Je start in de taalboost als je taalniveau nog niet op A1+ zit. Tijdens de taalboost krijg je 18 weken lang alleen taallessen. Tijdens deze 18 weken word je ook met intensieve begeleiding van je coach voorbereid om binnen de B1-leerroute de overstap te maken naar een mbo-opleiding op niveau 1 bij Start College. Je kunt de B1-leerroute volgen in BOL of BBL.

BOL-variant
Bij de BOL-variant krijg je onderwijs op school en in de beroepspraktijk. Je volgt tijdens de eerste 18 weken in de taalboost 5 dagdelen in de week, 3,5 uur per dagdeel lessen in taal (spreken, luisteren, lezen en schrijven). Daarna schrijf je je in voor een mbo-opleiding op niveau 1 en ga je 1 dag in de week stagelopen.

Het werken aan de beroepsvakken staat centraal. Daarnaast is er aandacht voor Nederlands, rekenen, sport, loopbaanbegeleiding en burgerschap. Bovendien krijg je voor het afronden van de inburgering en verhogen van het Nederlands de volgende vakken aangeboden:

  • Nederlands als tweede taal (NT2/Inburgering)
  • Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM)

Je hebt een coach waarbij je terecht kunt met alle vragen. Je coach begeleidt je bij jouw loopbaan en komt op je stage of werkplek langs om de voortgang te bespreken. Aan het einde van het mbo 1 traject ben je voldoende voorbereid voor de inburgeringsexamens.

BBL-variant
Volg je de BBL-variant dan krijg je onderwijs op school en heb je een arbeidscontract. Je volgt tijdens de eerste 18 weken in de taalboost 5 dagdelen in de week, 3,5 uur per dagdeel lessen in taal (spreken, luisteren, lezen en schrijven). Daarnaast krijg je een extra dagdeel met de module ‘Oriëntatie op kansrijk werk’. Daarna schrijf je je in voor een mbo-opleiding op niveau 1.

Je krijgt 2 dagen mbo-onderwijs waarbij de nadruk ligt op het leren van de Nederlandse taal. Het werken aan de beroepsvakken staat centraal. Daarnaast is er ook aandacht voor Nederlands, rekenen, sport, loopbaanbegeleiding en burgerschap. Bovendien krijg je voor het afronden van de inburgering de volgende vakken aangeboden:

  • Nederlands als tweede taal (NT2/inburgering)
  • Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM)

Je hebt een coach waarbij je terecht kunt met alle vragen. Je coach begeleidt je bij jouw loopbaan en komt op je stage of werkplek langs om de voortgang te bespreken. Aan het einde van het mbo 1 traject ben je voldoende voorbereid voor de inburgeringsexamens.

De toelatingsvoorwaarden voor de B1-route zijn: 

De gemeente waar jij staat ingeschreven, nodigt je uit voor een gesprek en maakt een afspraak met jou voor het maken van een Leerbaarheidstoets (LBT). Deze toets bepaalt wat je al kan en of je mag starten met de B1-leerroute. Bij Scalda krijg je ook een intake. We bespreken je wensen en kijken naar je taalniveau en of je gealfabetiseerd bent, naar je vooropleiding en de leerbaarheid. Daarna maakt de gemeente samen met jou een persoonlijk plan. Dat heet het plan Inburgering en Participatie (PIP). De gemeente kiest welk traject je gaat volgen en houdt je vorderingen bij. Hierin werken gemeenten en Scalda intensief samen.

 

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BOL-opleiding: €1.357,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €270,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per profiel en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

De B1-leerroute is onderdeel van Start College. Je kunt na de B1-leerroute direct doorstromen naar werk. Bij voldoende resultaat is het ook mogelijk om door te stromen naar een mbo-opleiding op niveau 2. Zo kun je in 3,5 jaar tijd een mbo-opleiding op niveau 2 halen waarbij je de gehele periode ook extra taalbegeleiding krijgt.

Voorlichting Entree


Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog