De indicatie van SBB voor de bbl-opleiding

Als bbl-student heb je een voorsprong op de arbeidsmarkt. Immers, gedurende je opleiding ben je al in loondienst van een bedrijf. In de praktijk blijkt dat veel bbl-studenten na hun afstuderen ook in dienst blijven van hun werkgever. Indien tenminste 75% van de afgestudeerde bbl-studenten na het afstuderen in dienst blijft van hun werkgever, krijgt de betreffende opleiding van SBB een kans op werk score van 4. Indien minder dan 75% van de afgestudeerde bbl-studenten na het afstuderen in dienst blijft van de werkgever, hanteert SBB de “kans op werk” scores die ook voor de bol studenten gelden. Immers, wanneer je als afgestudeerde bbl-student na je afstuderen geen baan hebt, moet je, net als de afgestudeerde bol-studenten, opnieuw op zoek naar werk. 

De indicatie van SBB voor de bol-opleiding

SBB maakt een inschatting van het aantal afgestudeerden in deze opleiding en het aantal vacatures in het beroep waarvoor de opleiding opleidt. Deze inschatting is voor de regio Zuid-West Nederland, na afronding van de opleiding. De inschatting wordt vertaald naar een score op een schaal van 1 tot 5. Hier wordt doorgelinkt naar de uitleg van SBB.

De praktijk bij Scalda

Scalda voert jaarlijks overleg met werkgevers uit de regio over het aantal stage- en opleidingsplaatsen. Zo stemmen we het aanbod van afgestudeerden zo goed mogelijk af op de verwachte vraag uit de arbeidsmarkt. 
In de praktijk blijkt regelmatig dat de kans op werk lastig te voorspellen is. Tussen het moment dat je je opleiding kiest en het moment van afstuderen ligt immers een periode die kan oplopen tot 4 ½ jaar (voor een niveau 4 opleiding). Economische ontwikkelingen en maatregelen van de regering kunnen de kans op werk zowel in positieve als negatieve zin beïnvloeden. Mede daarom is de beschikbaarheid van stageplaatsen een belangrijke factor. Uit onze praktijk blijkt namelijk dat werkgevers  steeds vaker nieuwe mensen aannemen zonder hiervoor een vacature te publiceren. De stages die je loopt en de netwerken die je van daaruit opbouwt, worden daarmee steeds belangrijker om jouw persoonlijke kans op werk te vergroten. Naast het vinden van een baan in loondienst in het beroep waarvoor je bent opgeleid, zijn er ook andere opties die voor jou van toepassing kunnen zijn. Als je een bredere opleiding hebt gevolgd, ben je inzetbaar in een breder scala aan functies. Misschien sta je wel zo sterk in je schoenen dat je aan de slag gaat als zzp’er of een eigen bedrijf start. Misschien wil je doorstuderen in het hbo waarmee je je entree op de arbeidsmarkt nog een paar jaar uitstelt.
Kortom; de kans op werk wordt beïnvloed door omstandigheden buiten jou en door jouw eigen kwaliteiten. Wij denken graag met je mee om deze zaken, naast jouw talenten, ambities en eventuele ondersteuningsvragen een plek te geven in je studiekeuzeproces.

Tot slot

Op de website van SBB kun je indicaties voor de baankansen van verschillende opleidingen en beroepen met elkaar vergelijken, niet alleen voor de regio Zuid-West Nedeland maar ook voor andere regio’s.

www.kansopwerk.nl

Legenda

  • 5 - Goede kansen
  • 4 - Ruim voldoende kansen
  • 3 - Voldoende kansen
  • 2 - Matige kansen
  • 1 - Geringe kansen
  • ? - Niet bekend
Omhoog